Bakan Çavuşoğlu: Tel Aviv’e büyükelçi atama kararı aldık

Bakan Çavuşoğlu: Tel Aviv’e büyükelçi atama kararı aldık
Yayınlama: 17.08.2022
1
A+
A-

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ‘Türkiye olarak İsrail’e Büyükelçi atama kararı aldık. Önümüzdeki süreçte atayacağımız büyükelçiler konusunu Cumhurbaşkanımıza arz ettikten sonra süreç resmen başlamış olacak.’ dedi. İlişkiler büyükelçilikler seviyesine gelmiş olsa da, Türkiye Filistin konusunda geri adım atmış değil. Bakan Çavuşoğlu açıklamasında, ‘Filistin, Kudüs ve Gazze’nin haklarını savunmaya devam edeceğiz.’ dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kırgız mevkidaşı Ceenbek Kulubayev ile Ankara’da gerçekleştirdikleri ikili görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.

Görüşmede, ikili ilişkilerin yanı sıra iki ülke arasında imzaları atılan anlaşmaların ve görüşülen konuların takibinin yapıldığını aktaran Çavuşoğlu, imzalanabilecek yeni anlaşmaların da gözden geçirildiğini söyledi.

Çavuşoğlu, ilişkileri daha da geliştirmenin masaya yatırıldığını belirterek, “Özellikle ikili ticaret hacmimizin ciddi şekilde arttığını görüyoruz. Ticaret hacmimizde bu senenin sonunda 1 milyar dolarlık hedefimize ulaşacağımız için yeni hedefler belirlememiz gerekiyor.” ifadesini kullandı.

Geçen sene ikili ticarette yüzde 64’lük bir artış olduğunu kaydeden Çavuşoğlu, bu sene ikili ticaret hacminin 1 milyar dolara yaklaşılacağını dile getirdi.

– “TÜRK FİRMALARIN TALEPLERİNİ KULUBAYEV’E İLETTİM”

Çavuşoğlu, ikili görüşmede, Kırgızistan’da bazı sorunları olan Türk firmalarına ilişkin talepleri de Kulubayev’e ilettiğini aktardı.

Ulaşım ve nakliye alanında atılacak somut adımlara işaret eden Çavuşoğlu, “Türk Devletleri Teşkilatı olarak özellikle nakliye ve ulaşım konusunda sorunları çözmek ve engelleri kaldırmak için yoğun şekilde çalışıyoruz. Kırgızistan’dan Türkiye’ye kadar tüm kardeş ülkelerin içinde olduğu coğrafyayı lojistik açıdan bir merkez haline getirmeyi amaçlıyoruz.” diye konuştu.

Çavuşoğlu, Kırgızistan ile Türkiye arasındaki ortak tarih, kültür ve köklere de değinerek, iki ülkenin kültür, eğitim, sağlık gibi alanlarda iş birliğini geliştirmesi gerektiğini vurguladı.

Kırgızistan’a Türkiye’de tedavi görmek isteyen vatandaşları için verilen kotanın Kovid-19 salgını sürecinde kaldırılsa da bu hizmetin tekrar başladığını hatırlatan Çavuşoğlu, Manas Üniversitesi’ne de desteğin süreceğinin altını çizdi.

Üniversitenin gözde bir eğitim kurumu olduğunu ve arsa talebinin bulunduğunu anlatan Çavuşoğlu, Türkiye Maarif Vakfı’nın Orta Asya’da sadece Kırgızistan’da faaliyet gösterdiğini, vakfın ülkede daha çok okul açacağını söyledi.

– “FETÖ BAŞTA OLMAK ÜZERE TERÖRLE MÜCADELE MASAYA YATIRILDI”

Bakan Çavuşoğlu, FETÖ başta olmak üzere terörle mücadelenin de masaya yatırıldığına dikkati çekerek, “Özellikle FETÖ okullarının geçmişte biz de olduğu gibi Kırgızistan için de tehdit olduğunu bir kardeş olarak hatırlattık.” diye konuştu.

Türkiye’nin FETÖ ve diğer terör örgütleriyle mücadele yemini olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, “FETÖ, bulunduğu ülkeler içinde bir tehdit. O ülkelerin istikrarı için de tehdit. Biz kardeş Kırgızistan için tehdit olmasını istemiyoruz. Dolayısıyla en somut adımlar atılması beklentilerimiz de ortada.” değerlendirmesinde bulundu.

Çavuşoğlu, Ukrayna ve Afganistan gibi bölgesel ve küresel meselelerin de ikili görüşmede ele alındığını aktararak, şunları kaydetti:

“Türk dünyası olarak birliğimizi, beraberliğimizi daha da güçlendirmemiz gerekiyor. Kırgızistan’ın da özellikle Türk Devletleri Teşkilatı’na çok önem verdiğini görüyoruz ve önümüzdeki süreçte de birliğimizi, beraberliğimizi daha da güçlendireceğiz. Orta Asya ile bu güçlü bağlarımızı dış politikamızın temel ve stratejik önceliklerden birisi olarak görüyoruz. Politikalarımızı, diplomasi adımlarımızı ve dış politikamızı buna göre kurguluyoruz.”

Teşkilatın gelecek dönem Genel Sekreterliğini Kırgızistan’ın üstleneceğini bildiren Çavuşoğlu, tüm uluslararası platformlarda iki ülkenin birbirini desteklediğini söyledi.

Çavuşoğlu, “Kırgızistan’ın BM İnsan Hakları Konseyi adaylığı ve Güvenlik Konseyi adaylığını destekliyoruz.” diyerek, bu adaylıklar için yurt dışındaki Türk misyonlarının da Kırgızistan için çalışma yapacağını belirtti.

Göçebe oyunlarına da değinen Çavuşoğlu, Kırgızistan ve Türkiye’nin bu oyunlara en çok destek veren iki ülke olduğunu, Bursa’da yapılacak “4. Dünya Göçebe Oyunları”nın açılış ve kapanışına Kırgızistan’dan üst düzey katılım gerçekleşeceğini kaydetti.

– “TÜRKİYE İLE İLİŞKİLERİN DEVAM ETMESİ, BÖLGESEL İSTİKRAR İÇİN ÖNEMLİ”

İsrail Başbakanı Yair Lapid, Türkiye ile ilişkilerin normalleştirilmesine ilişkin yaptığı açıklamada “Bölgesel istikrar ve İsrail ve Türk halkları arasındaki dostluğu teşvik edecek önemli bir gelişme” dedi.

İsrail Başbakanlığından yapılan yazılı açıklamada Lapid’in “Türkiye ile ilişkilerin devam etmesi, bölgesel istikrar için önemli bir katkı ve İsrail vatandaşları için önemli bir ekonomik haber. İsrail’in dünyadaki duruşunu güçlendirmek istiyoruz.” ifadeleri yer aldı

Açıklamada, Türkiye ve İsrail’in, diplomatik ilişkilerini en yüksek seviyeye çıkarma, karşılıklı büyükelçi ve başkonsolos atanması kararı aldığı belirtildi.

İki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin seviyesinin yükseltilmesinin son bir yılda İsrail Cumhurbaşkanı Isac Herzog’un Ankara ziyareti, karşılıklı Dışişleri Bakanlarının ziyaretlerinin doğurduğu “pozitif atmosferin” devamlılığı olduğu aktarıldı.

İsrail Dışişleri Bakanlığı Genel Direktörü Alon Ushpiz’in Dışişleri Bakanı Yardımcısı Sedat Önal ile dün akşam telefonda görüşerek konuyu sonuçlandırdığı paylaşıldı.

İlişkilerin seviyesinin artırılmasının “iki halkın bağlarını güçlendirecek, ekonomik, ticari ve kültürel ilişkileri derinleştirecek, bölgesel istikrara katkı sağlayacağı” kaydedildi.

– İSRAİL CUMHURBAŞKANI’NDAN TÜRKİYE İLE DİPLOMATİK İLİŞKİLERİN YÜKSELTİLMESİNE ÖVGÜ

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, iki ülke diplomatik ilişki seviyesinin en üst düzeye çıkarılmasından övgüyle bahsetti.

Paylaşımda Herzog, “Türkiye ile diplomatik ilişkilerin en yüksek seviyeye çıkarılmasını takdirle karşılıyorum. Son bir yıldır öncülük ettiğimiz, İsrail ve Türk halkına daha iyi ekonomik ilişkileri, karşılıklı turizm ve dostluğu teşvik edecek önemli bir gelişme.” ifadelerini kullandı.

Orta Doğu’da iyi komşuluk ilişkileri ve ortaklık ruhunun kendileri için önemli olduğunu belirten İsrail Cumhurbaşkanı, tüm dinlerin mensuplarının; Müslüman, Yahudi ve Hristiyanların “barış içinde bir arada yaşayabileceğini ve yaşaması gerektiğini” aktardı.

“FİLİSTİN, KUDÜS VE GAZZE’NİN HAKLARINI SAVUNMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

İlişkiler büyükelçilikler seviyesine gelmiş olsa da, Türkiye Filistin konusunda geri adım atmış değil. Cumhurbaşkanı Erdoğan bugüne kadar her açıklamasında, Mescid-i Aksa’nın Türkiye’nin kırmızı çizgisi olduğunu vurguladı.

Bu açıklamaları hatırlatan Çavuşoğlu, “Filistin, Kudüs ve Gazze’nin haklarını savunmaya devam edeceğiz.” dedi.

Kaynak: STAR

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.